Momma- ja Eid-kalenteri

posted in: Uncategorized | 0
Lasten tekemä Eid- ja momma-kalenteri. Eidin on ennustettu olevan 4. tai 5. kesäkuuta.

Ramadanin alussa lapset tekivät Eid-kalenterin, he kirjoittivat kaikki päivämäärät ruudukkoon Eidiin asti. Eid on ramadan-kuukauden lopettava juhla. Sitten minun äitini eli lasten momma, ilmoitti tulevansa toukokuun viimeisenä päivänä. Kalenteriin merkittiin momman saapumispäivä. Juhlapäiviä oli siis odotettavissa kaksi. Kalenterin nimeksi muutettiin Momma- ja Eid-kalenteri.

Alunperin Eidin oli ennustettu olevan 5. kesäkuuta. Radio Jordanin toimittaja tosin spekuloi päivämäärällä jo ramadanin alussa. Hän sanoi: “Veikkaan, että tänä vuonna emme paastoa 30 päivää vaan vain 29. Kuun asento näyttää siltä.”

Kuun asento aikaisemmin tässä kuussa eskadenia puun takaa kuvattuna.

Jordaniassa on vapaapäiväksi julistettu varmuuden vuoksi jo tiistai 4. kesäkuuta. Tällä hetkellä tiedemiehet jännittävät, näkyykö uuden kuun sirppi jo tänä iltana. Saudi-Arabiassa olevilla jättimäisillä teleskoopeilla tarkkaillaan sitä, näyttäytyykö kuu tarpeeksi paljon, jotta ramadanin voidaan julistaa olevan ohitse.

Islamilainen kalenteri seuraa kuun kiertoa. Vuosi on siten hieman lyhyempi ja ramadan liikkuu joka vuosi noin 11 päivää aikaisemmaksi.

Minkä hiuspannan valitsen Eid-juhlaan?

Eidiin valmistaudutaan hyvissä ajoin etukäteen. Kaikilla pitää olla uudet vaatteet. Eräs ystäväni tosin totesi, että hän ei ole laihtunut tarpeeksi ramadanin aikana, joten hän ei halua ostaa uusia vaatteita. Sen sijaan hän on ostanut kuntosalikortin.

Tytöille ostettiin mekot ja kultasandaalit jo ennen ramadanin alkua. Pojalle on kulkeutunut uusia vaatteita, joita olen pitänyt käyttämättömänä ihan vain Eidiä varten.

Ramadan on hauskaa aikaa lapsille. Kenenkään ei tarvitse mennä nukkumaan aikaisin, iltaisin ruuan jälkeen on tarjolla herkkuja. Joskus mennään puistoon keskellä yötä. Kodit on koriteltu vilkkuvilla valoilla. Kun kulkee Ammanissa, voisi luulla olevansa joulumaassa.

Ramadanin huono puoli on se, että päivisin ei voi mennä ulos. Sillä aikaa, kun äidit ja isät paastoava ja nuokkuvat, Youtube ja televisio ovat lasten parhaita kavereita.

Tarhan ovikoriste
Ramadanin aikaan käydään ulkona enimmäkseen öisin.
Momma heattiin lentokentältä. Momman saapumista odotettiin yhtä hartaasti kuin ramadanin loppumista.

Mutta varsinainen lastenjuhla alkaa vasta Eidinä. Ja Eidiä odotetaan kuin kuuta nousevaa. Tuleekohan sanonta juuri Eidin odottamisesta?

Uusien vaatteiden lisäksi lapsille on ostettu uudet käsilaukut. Lapset nimittäin saavat aikuisilta rahaa. Jokainen iso sukulainen antaa jokaiselle lapselle dinaarin. Potti voi helposti nousta pariinkymppiin. Eidistä hyötyvät siten eniten lelukaupat ja karkkikaupat.

Lastenhuoneen vilkkuvalot.

Leave a Reply

Your email address will not be published.