Miten paastopäivä etenee ja miltä paasto tuntuu?

posted in: Uncategorized | 0

Ennen aamun rukouskutsua jokainen paastoa harrastava nousee ylös juomaan vettä. Tällä hetkellä rukouskutsu Ammanissa kuuluu kello neljä. Sen jälkeen yleensä painutaan takaisin pehkuihin. Jotkut tietysti lähtevät töihin ja kaikkein kunnollisin väestönosa menee moskeijaan rukoilemaan.

“Jos tässä kohtaa ei usko itseensä, koko touhu on menetetty. Pitää uskoa, että pystyy “.

Koulut ovat loppuneet, joten herään lasten kanssa vasta joskus yhdeksän aikoihin. Tavallisena päivänä kun herään, juon aina ensimmäiseksi vettä, mutta nyt en siis voi tehdä sitä. Lupaan lukijoilleni, että tämä on koko päivän vaikein kohta. Suu on kuiva, kurkku on kuiva, harmittaa. Yleensä hampaiden pesu auttaa vähän. Jos tässä kohtaa ei usko itseensä, koko touhu on menetetty. Pitää uskoa, että pystyy.

Toiseksi vaikein kohta on aamukahvin yli hyppääminen. Aamupäivän aikana tottuu siihen, että suu on kuiva ja maistuu pahalta. Kofeiininhimo katoaa.

Yleensä aamuisin teen kotirouvan hommia, järjestelen pyykkikasoja, tiskikasoja, kenkäkasoja ja lelukasoja. Sitten valmistan lapsille syötävää. Jos mies on kotona, hän tekee lapsille lounaan.

“Olen oppinut nukkumaan päiväunia kuin kuolemaa odottava eläin”.

Iltapäivällä viimeistään kello kahdelta olen kuin käytetty siivousliina, nurkkaan kuivunut korppu.

Olen oppinut nukkumaan päiväunia kuin kuolemaa odottava eläin. Se jättää perheensä ja laumansa ja vetäytyy savannin reunamille varjoon lepäämään. Se ei syö eikä juo. Korkealla taivaan sinessä liitelevät korppikotkat odottavat vuoroaan. Hiljaisin siiviniskuin ne lähestyvät uhriaan. Ne tietävät milloin loppu on lähellä.

Kun nukahdan, sukellan jonnekin syvälle, en näe unia, herään parin tunnin päästä pöpperöisenä ja kuivana. Nukkuminen kuitenkin aina auttaa, tunnen oloni levänneeksi. Olen huomannut, että on parempi nukkua kylmänä kuin kuumana. On siis parempi, että herää kurkku kipeänä kuin kurkku kuivana.

Onko hän laihtunut vai käyttääkö hän liikaa beautyfilteriä

Jordaniaan helteet tulivat vasta nyt viikonloppuna. Makuuhuone on nurkkahuone, josta saa auki kaksi ikkunaa. Ikkunalasit ovat auki, mutta ikkunansuojukset olen sulkenut, ettei kuumaa auringonpaistetta pääse sujahtamaan sisälle. Ikkunaluukun raoista pääsee sisään vain vilvoittava tuuli.

Iltapäivällä en jaksa tehdä mitään rasittavaa. Kerran melkein tuuperruin, kuin yritin järjestää lasten vaatekaappia. Silloin on parempi istua ja kirjoittaa. Joskus myös leivon. Kakku- ja keksireseptit pitävät ajatukset kurissa. Kelloa ei saa vahtia. Jos laskee tunteja ruokailuun, voi menettää toivonsa.

“Vain yhtenä päivänä olin oikeasti tosi kipeä, siis nälästä heikko. Silloin lopetin paaston”.

Rehellisesti sanoen, voin todella hyvin. Paasto ei tarkoita nääntymistä, vaan se on vain erilainen rytmi. Minua ei vaivaa mikään, en ole kipeä, olen vain uninen. Sekin johtuu eniten siitä, että en juo aamukahvia. Tavallisesti kärsin vatsakivuista ja turvotuksesta. Nyt kun en syö mitään, myöskään vatsa ei ole kipeä. Voisin kuvitella, että maidon ja leivän jääminen ruokavaliosta ovat ratkaisevia tekijöitä…

Nälän ja janon tunne puolestaan ovat melkein aina vakioita, aamusta iltaan asti tunne on sama. Joskus juuri ennen paaston loppua olen niin nälkäinen, että vatsa on kuopalla. Vain yhtenä päivänä olin oikeasti tosi kipeä, siis nälästä heikko. Silloin vain lopetin paaston. (Kirjoitin Nälkäisen rukouksen, kun ystäväni Katja Köykkä pyysi minua blogivieraakseen:https://kohtaamisiakatjakoykka.blogspot.com/2019/05/nalkaisen-rukous.html?spref=fb&fbclid=IwAR11U084JYY4JNq9Yne6O0KaYXmZ-jHFFdwdiyo5Hlz8gqsBT9WbIDVu8Vw

Kahvia keitetään vasta iftarin jälkeen. Ja sen jälkeen, siis yöllä, lähdetään ostoksille, vierailuille ja viedään lapset puistoon leikkimään. Sitten taas syödään. Kadut ja kaupat ja ravintolat ovat öisin täynnä ihmisiä.

Aamulla ennen neljää yritän ahtaa itseeni niin paljon vettä, että olen kuin tynnyri, kun menen nukkumaan. Sitten herään monta kertaa käydäkseni vessassa. Ramadanin aikana ei siis juuri nukuta, ainakaan öisin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.