Välihuuto

posted in: Blogi | 4
Sammalsydän kasvaa kalliolla merenrannalla.

Olin kirjoittamassa erästä toista tekstiä ja pyysin äitiä kommentoimaan. Olin muotoillut juttuun näin erikoisen lauseen: “Tällä hetkellä kirjoitan Suomenmaan kamaralla”. Äiti juuttui siihen ja ehdotti, että kirjoittaisin vain että “kotimaassa”. Minä jäin tuijottamaan äitiä, mistä hän puhuu? Kotimaa? Sitten jostain aivojen peräkammarista löytyi kohta, joka todisti, että äiti puhuu totta. Suomi on minun kotimaani. Miksi en sitä heti tajunnut?

Jonkinlainen väliselvitys on tässä kohtaan tarpeen. Olen siis muuttanut Jordaniasta Suomeen. Voin hyvin mutta vielä on totuttelemista.

Lapset ovat päässeet maailman ihmeellisimpään paikkaan eli suomalaiseen peruskouluun. Jaksan joka päivä ihmetellä opettajien työpanosta ja koulun ilmettä. Aloitin itse samassa koulussa 30 vuotta sitten ja asiat ovat todella muuttuneet parempaan suuntaan siitä. Koulussa on nyt olohuonemainen tunnelma, se on todella viihtyisä. Luulen kylläkin, että ulkoisilla seikoilla on huomattavasti vähemmän vaikutusta kuin opettajien ammattitaidolla. Ja koko Suomen kouluihme on koko historiansa ajan perustunut opettajien kunnolliseen kouluttamiseen.

Suomen luonto on ihmeellinen. Vien lapset joka päivä metsään, sillä siellä me tappelemme vähiten. Täällä Pohjanmaalla on hyvä olla. Maasto on tasaista. Meri on lähellä. Pyörällä pääsee. Nyt on paras marjastusaika.

Mutta välillä annan ajatusten liidellä siihen toiseen kotimaahan. Siellä ajoimme autolla aina ikkunat auki. Auringon lämpöä ei tarvinnut kyseenalaistaa. Se paistoi joka päivä.

4 Responses

 1. Oona

  Tuleekohan tämä viesti perille, kun blogi on jo hiljentynyt…? (Tervetuloa Suomeen!)

  Kysyisin (ehkä tyhmän) kysymyksen: Miten Ammanissa suhtaudutaan vasenkätisyyteen, erityisesti ruoan/ruokailun yhteydessä? Islamilaisessa kulttuurissahan vasen käsi on likainen. Olen mahdollisesti menossa kesäksi Ammaniin, ja vammautumisen seurauksena oikea käteni ei juuri toimi, lähinnä roikkuu mukana. Onko esimerkiksi ruokakaupassa tai torilla soveliasta kerätä ruokatarvikkeita vasemmalla kädellä? Pitäisikö asia huomioida jotenkin ravintoloissa (itse syöminen ei varmaan ole ongelma ainakaan kansainvälisissä ravintoloissa, joissa joka tapauksessa syödään haarukalla ja veitsellä)?

  Kiitos, jos osaat vastata!

  • admin

   Hei. Kiva kun kysyt! Tuli viesti perille. Toivottavasti blogi ei kokonaan hiljene, se vain lepää. Minun sukulaiseni kyllä toimivat kahdella kädellä. Esim leivotaan ja laitetaan ruokaa ja tehdään ostoksia. Islamin mukaisesti oikea käsi on suosiossa, kun syödään vaikka lusikalla (itse asiassa kukaan ei syö haarukalla ja veitsellä, paitsi ehkä juuri kv-ravintoloissa). Jos ruoka on paloina, se syödään käsin. Ja jos vaikka yritän yhdellä kädellä irrottaa lihaa luista, niin eihän se onnistu. Kyllä kaikki käyttävät syömiseen kahta kättä. Joskus ennen vanhaan vasenkätisiä on syrjitty, mutta nykyään on ihan ok olla vasenkätinen. Ja vammaisiin tai vammautuneisiin suhtaudutaan hyvin myötätuntoisesti. Joten laita vain vammautunut kätesi jotenkin esille, niin saat varmasti paljon apua.

  • Oona

   Kiitos vastauksestasi! 🙂

   Mitä muuten kävi Ammanin suomalaiselle kirjastolle, jota jossakin kirjoituksessa kerroit hoitavasi, kun muutit Suomeen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.