Ruotsalainen juhannus Ammanissa

posted in: Blogi | 2

Nauratti, mutta menin mukaan tanssimaan. Ruotsalaiset olivat kokoontuneet juhannussalon ympärille, kaiuttimista kuului juhannusmusiikkia.

Käsikädessä marsimme, hypimme ja koikkelehdimme salon ympärillä. Aurinko paahtoi pilvettömältä taivaalta. Saanen huomauttaa tässä välissä, että kyseessä oli Ammanin aurinko, joten ehti siinä vähän tulla hiki.

Juhannussalon ympärillä tanssiessa tuli hiki

Meillä oli omat eväät, mutta menin silti kärkkymään ruotsalaisen näköistä mansikkakakkua. Hyvää oli.

Scandinavian forest -nimiselle vuoren kukkukalalle oli kokoontunut koko joukko pohjoismaalaisia. Mukana oli suomalaisia, norjalaisia ja ruotsalaisia.

Ja mitä ihmettä, paikalle oli eksynyt myös joukko irlantilaisia piknikkoreineen. Jotenkin tuli mieleen, että he olivat ihan saman värisiä ja samanoloisia kuin skandinaavit, luultavasti enemmän tai vähemmän viikinkejä kaikki.

Irlantilainen idea…

Irlantilaisilla oli mukana askarteluvälineitä lapsille. Valmiiksi maalattuja jäätelötikkuja ja valkoisella maalilla pohjustettuja kiviä. Lapset saivat askarrella haltiaovia ja maalata haltioiden kiviä.

Kop kop, onko ketään kotona…

Olin iloinen, kun sain käyttää kaikkia neljää osaamaani kieltä, suomea, englantia, arabiaa ja ruotsia. Ruotsin osaamisesta on ollut minulla todella paljon iloa täällä Ammanissa ennenkin.

Pohjoismaalaisilla naisilla on joka vuosi oma myyntipöytä joulun hyväntekeväisyysmyyjäisissä. Tuntuu tärkeältä olla osa pohjoismaalaisuutta. Ymmärrän norjaakin, kun oikein pinnistelen.

Haltioiden kotipuu

Olen kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta, Pietarsaaresta. Pakkoruotsin merkitys tuli kyllä selväksi, mutta ruotsia opin oikeastaan kunnolla vasta parikymppisenä, kun lähdin Ruotsiin kesätöihin.

Olin monena kesänä töissä Skansenilla Tukholmassa. Siellä on pikkuruinen tivoli Galejan, jossa ajelutin lapsia karusellissa ja möin arpoja.

Scandinavian forest, suomalaisittain skandimetsä sijaistee vuoren kukkulalla Ammanin pohjoispuolella.

Tivolin vieressä oli tanssilava. Kuuntelimme monta monituista kertaa Benny Anderssons orkesteria. Kyllä, juuri sitä Abba-muusikkoa. Ihmettelin ruotsalaisia paritansseja. Juhannuksena tivolin tytöt pukivat kukkaseppeleet päähänsä. Kioskista sai lihapullavoileipiä ja skagenröraa.

(Tässä youtube-linkki, jossa Benny Andersson soittaa tanssimusiikkia Tivoli Galejan dansbaanalla elokuussa 2002, ehkä juuri samaan aikaan, kun minä ojensin jollekin onnekkaalle pääpalkinnon suklaaruletissa https://www.youtube.com/watch?v=e-clQfEIjoE ).

Tivoli Galejan på Skansen. Tämä on kuvakaappaus internetistä! Hyppäys menneisyyteen!
Ja tämä kuiva puunkäppänä on minun nykyisyyttäni…

Ulkosuomalaisen on juhannuksena vaikea olla, kun kaipaa kotiinsa Suomeen niin kauheasti. Mutta tänä juhannuksena olin pitkästä aikaa onnellinen. Luulen, että minussa asuu pieni ruotsalainen, joka juhli iloissaan, kun se sai kuulla ruotsalaista tanssimusiikkia ja puhua ruotsia.

Skandinavian forestia hallinnoi Norjan suurlähetystö ja jordanialaispohjoismaalainen ystävyysseura

Kun kaiuttimista alkoi kuulua Kentiä, aloin taas ikävöidä, mutta en Suomeen vaan Ruotsiin. Tuttu melodia kuljetti minut kauas pois, kesäiseen Tukholmaan. Ajatuksissani palauduin menneisyyteen, kuulin Skansenilla kaikuvat iloiset huudahdukset ja tunsin tivolirakennusten vanhan puun tuoksun.

Löysin Kentin kappaleen Måns Zelmerlöwin esittämänä. Sopivasti kesäisessä Tukholmassa Allsångs på Skansen -tapahtumassa. https://www.youtube.com/watch?v=BCT1P7B-QYs

Ammanissa ei juhannuksena tarvita villapaitaa

2 Responses

  1. anu morchy

    Mina olen kasvanut 100% suomenkielisella Pirkanmaalla, joten ruotsi oli todella pakkoruotsia. Silti kirjoitin siita laudaturin. Kertaakaan en ole kielta kayttanyt “oikeasti” jonkun ruotsinkielisen kanssa puhumiseen.

    Olisikin pitanyt tulla teille juhannusjuhliin, taalla me suomalaiset emme jarjestaneet mitaan talla kertaa.

    • admin

      Hei tiekkö mä kirjoitin c:n, muistan vielä, että se oli pistettä vaille m ja harmitti niin vietävästi. Mutta käyttämällä oppii. Nyt puhun ruotsia ihan flytande

Leave a Reply

Your email address will not be published.