Onko kaikkien pakko paastota?

posted in: Blogi | 0

Pitääkö kaikkien paastota, on kysymys jonka olen saanut monta kertaa tämän ramadanin aikana. Vastaus kysymykseen: Jordaniassa kenenkään ei ole pakko paastota. Kukaan ei pakota ketään toista paastoamaan, vaan kyse jokaisen omastatunnosta. Viimeisellä tuomiolla nähdään.

Julkisella paikalla ei saa ramadanin aikana juoda tai syödä. Kuulin, että siveyspoliisi voi todellakin laittaa ihmisen vankilaan, jos hän rikkoo tätä lakia. Ja vankilassa saa istua ramadanin loppuun saakka. En tosin ole kuullut kenestäkään, joka oikeasti olisi ollut vankilassa.

Lapsia tai turisteja sääntö ei koske. Turismi on Jordanialle todella tärkeää, joten turisteja varten hotelleilla ja joillakin ravintoloilla on erikseen lupa pitää ovet auki päivisin myös ramadanin aikaan.

Jordaniassa kenenkään ei ole pakko paastota, mutta omatunto kertoo,
voiko aamukahvistaan nauttia hyvillä mielin.

Olen monta kertaa nähnyt ihmisten juovan, syövän ja polttavan tupakkaa liikenteessä oman autonsa sisällä. En kuitenkaan haluaisi esittää jordanialaisia moraaliltaan tai tavoiltaan löyhinä, eikä kukaan toinen voi toista tuomitakaan. Mehän emme tiedä, millainen elämäntilanne ihmisellä on. Tässä muutamia syitä, miksi jotkut ihmiset eivät paastoa:

-Ihmisellä on kuukautiset.

-Ihminen on raskaana tai hän imettää (monet tottuneet paastoajat kuitenkin pystyvät paastoamaan).

-Tupakan himo on ylitsepääsemätön, ihminen ei vain voi olla ilman nikotiinia ja silloin on sama vaikka syö ja juo.

-Ihmisellä on elämänsä tärkeimmät loppukokeet yliopistossa tai lukiossa. Tai pääsykokeet yliopistoon. Tämä on ollut ajankohtainen tilanne nyt, kun ramadan on ollut toukokuussa.

-Ihminen on ollut hautajaisissa ja kaivanut kuopan mummolleen keskipäivän auringossa.

-Ihminen on kaatunut ja katkaissut kätensä.

-Ihmisellä on jokin sairaus.

-Voisin myös kuvitella, että joidenkin töiden suorittaminen vaatii syömistä ja juomista. Esimerkiksi joku fyysinen työ, joka tehdään auringon paahteessa. Tai vaikkapa tarkkuutta vaativa aivokirurginen toimenpide. Tästä minulla ei tosin ole mitään todisteita.

-Ihminen haluaa mennä katsomaan ystäviään, mutta nämä tapaavat turistikahvilassa, ja eihän sovi, että istuu kahvilassa, mutta ei syö tai juo mitään. (Tunnustan, tämä tapahtui minulle. Ja oli kyllä tosi kamalaa alkaa syödä keskellä päivää. Kun muut joivat cappchinojaan, minä istuin vessassa krampissa).

Pääsääntöisesti ihmiset ovat uskovaisia muslimeja, mutta joukossa on myös niitä, jotka eivät pidä uskonnon harjoittamista niin tärkeänä tai joita ajatus paastosta ahdistaa. Lisäksi Jordaniassa on pieni kristittyjen vähemmistö, jolla on oma paastonsa ennen pääsiäistä.

Lue myös postaus kuukautisista: http://www.jordanianlaura.fi/blogi/uskonto-on-lempea-naisille/

Leave a Reply

Your email address will not be published.