Liikaa hiuslakkaa! Eli juttu siitä, miten hääjuhliin valmistaudutaan

posted in: Blogi | 0

Juhlat valokuvia varten

Olin hääjuhlissa. Jordanialaiset häät ovat katastrofaalisen jäykkä tapahtuma. Mutta nyt, kun tiesin sen jo etukäteen, pystyin nauttimaan tilaisuudesta ilman suurempaa järkytystä. Koko ohjelma suoritetaan vain, jotta saataisiin kaunis valokuva-albumi ja häävideo.

Juhlasali on kauniisti koristeltu

Videolle halutaan hääparin sisääntulo, kakun leikkaus ja sulhasen ja morsiamen yhteinen tanssi, sekä tanssi siskon ja ystävien kanssa. Halukkaat voivat kuvauttaa itsensä morsiamen kanssa.

Hämmentävin ohjelmanumero on kullan jakaminen. Sulhanen antaa morsiamelleen lahjaksi kultakoruja. Sulhasen äiti ojentaa korut rasiasta ja sulhanen pukee ne morsiamelle. Sormuksen, kaulaketjut ja käsirenkaat.

En edes yritä ymmärtää, miksi kaikki tekevät hääjuhlansa samalla muotilla. Luultavasti juhlapalveluilla ei ole aikaa mihinkään erikoiskikkailuihin. Lisäksi häiden järjestäminen on aivan uskomattoman kallista, sillä vieraina on aina koko suku, vähintään 200 vierasta.

Kaikesta huolimatta häät olivat hellyttävät. Morsiuspari oli nuori ja suloinen. Morsiamen mekko ja kampaus olivat kuin suoraan Disneyn prinsessasadusta. Oli mukavaa tavata sukulaisia ja tanssia heidän kanssaan.

Juhliin valmistauduttiin syyrialaisten käsittelyssä

Juhliin valmistautuminen oli meidän perheessä oma ohjelmanumeronsa. Me kaikki kolme naista juoksimme oikotietä moskeijan takaa portaita ylös, ison tien ja ruohoisen rinteen viertä, alas vanhat kiviset portaat oliivipuun oksien alitse, ohi kukkakaupan ja pelikaupan, putkikaupan, eläinkaupan, vihanneskaupan, autokorjaamon ja tupakkakaupan, juoksimme kampaajalle asti.

Kauneussalongin omistaa syyrialaiset naiset. Siellä oli miltei tungosta. Ainakin seitsemän naista föönasi, kampasi, väänsi, leikkasi ja koko ajan tuli lisää asiakkaita. Kahvi ja tupakka tuoksuivat. Olihan sentään torstai-iltapäivä eli kiireisin hetki juuri ennen viikonloppua.

Minä sain kiharat, 8-vuotias sai korkkiruuvit ja 5-vuotiaan polkkatukka taipui ihanille laineille. Purisitin silmäni kiinni, sillä neiti Kampaaja suihkutti koko ajan lisää hiuslakkaa. Kun hän lopulta kysyi, että mitäs pidät, en melkein saanut silmiä auki, ripset olivat liimautuneet yhteen.

Kylmä vuorikangas miltei salpasi hengityksen

Olimme toki tyytyväisiä. Juoksimme samaa reittiä takaisin. Sitten keskityimme syömiseen, tavallisesti häissä on tarjolla vain kakunpala, joten on syytä tankata etukäteen.

Pukeutumisen vuoro. Kevät ei ole vielä täällä täydellä teholla. Kivitalot lämpenevät vasta, kun ulkolämpötila nousee kolmeenkymppiin. Eli auringon laskettua on ihan hirveän kylmä. Eihän meillä vaatekaapissa ole lämmitystä. Mekkojen kylmä vuorikangas melkein salpasi hengityksen.

Pikkusisko on perinyt juhlamekon isosiskolta.

Varokaa tytöt kaasulämmittimen liekkiä! Olemme aiemmin tänä vuonna menettäneet yhden leningin, kun polyesteri osui liekkiin ja suli möykyksi.

Pukekaa villatakit! Ison tytön valkoiseen pitsiunelmaan sopii valkoinen takki. Hän näyttää ihan lumikuningattarelta. Pikkuinen haluaa kaksi villatakkia päällekkäin. Yritettäisiin nyt jotenkin olla juhlavia.

Itsekin tarvitsin hihat kahdesta syystä, ensinnäkin oli kylmä, kuten jo totesin. Toisekseen häät olivat islamilaiset, ja silloin tapana on pukeutua asiallisesti. Islamilaisissa häissä on musiikkia, mutta lanteiden ja tissien täristelymusiikki vaihdetaan hillitympään, vähän keinuvampaan tyyliin.

Jordanialaiseen tyyliin sopivat helmet ja timantit saivat kaverikseen suomalaisen Kirjokangas-vintage-jakun.

Minulla on vanha, punainen juhlamekko, jossa on arabialaiseen tyyliin sopivasti hopeaglitteriä. Viime kesänä sain Suomen serkulta erikoisen kirpputorilöydön. Jakun, jonka niskassa lukee Kirjokangas, Helsinki. Siis ihan oikea vintage-löytö! Jakku sopii mekkoni päälle kuin se olisi sille tehty. Se on täsmälleen samaa punaista sävyä!

Lumikuningattaren puku on ostettu erään pikkukaupan yläkerrasta Ammanin alakaupungilta. Kuvassa näkyy myös hääjuhlasalin glamouria.

Sukkahousut ja sandaalit

Ohuet sukkahousut ja juhlakengät jalkaan. Pikkupojan kauluspaita pitää vielä silittää, sitten kaikki ovat valmiina. Ja kyllä, mies ja pikkupoika pukevat pitkät kalsarit mustien housujen alle. Arabialainen yö on kylmä.

Puhelin soi jo! Nyt mennään. Hetkinen, huulipunat vielä. Rajauskynää ei ole teroitettu, joten kiireessä joudun raapimaan väriä huuliin.

Vasta kun juoksen portaat alas, tajuan että minulla on sandaalit ja sukkahousut. Varpaat luistavat kengän sisällä ja korot ovat liian korkeat. En ehdi enää vaihtaa, ei auta. Vasta myöhään illalla kun olen taas kotona, huomaan, että en ole edes sulkenut kengän solkia kunnolla. Nauhat törröttävät nilkoista. Toivottavasti kukaan ei huomannut!

Leave a Reply

Your email address will not be published.