Lapsi paastoaa

posted in: Blogi | 0

Lapset ovat yllättävän kestäviä. Tuttavaperheen poika on 12-vuotias, hän on valittamatta paastonnut joka päivä. Hän jaksoi paastota, vaikka oli koulussa päivät. Viime viikolla koulut onneksi loppuivat ja kesäloma alkoi.

Kerran koulun jälkeen lapset tulivat minun luokseni iltapäiväksi. Ei ollut puhettakaan mistään paastopäivän iltapäivälevosta. He lähtivät katolle aurinkoon pelaamaan jalkapalloa. Kun he tulivat takaisin sisään, he eivät juoneet vettä, vaan ottivat pakastimesta jäätä ja sivelivät sillä otsaansa. 

Yhtenä perjantaina minunkin koululaiseni sai kokeilla paastoa. Olimme olleet vierailulla torstai-iltana, tulimme kotiin myöhään, joten 8-vuotias heräsi perjantaiaamuna onneksi vasta puolelta päivin. Varmistin monta kertaa, että onko olo hyvä, jaksatko ja haluatko varmasi kokeilla. Hän katsoi koko päivän Youtubea ja jaksoi ihan hyvin.

Haluan painottaa, että en olisi antanut noin pienen paastota, jos en tietäisi mistä on kyse. Olen nyt itse kokeillut, miltä se tuntuu. Kaikki ystäväni ja tuttavani tekevät samoin, lapsi saa paastota viikonloppuisin. Haluan, että he oppivat ja toivon, että se on heille myöhemmin helppoa, koska se on niin tärkeä osa kulttuuria.

Illalla, kun lopulta sai syödä, lapsi ei ensin halunnutkaan. Silloin säikähdin. Mitäs nyt? Onko olo niin huono, ettei voi edes syödä? Lapsi avasi sentään suunsa ja kun sinne meni vähän vihanneksia ja vähän keittoa, niin alkoi muukin ruoka maistua. Lopulta sinne upposi ihan hyvä määrä kaikenlaisia pöydänantimia. Hyvä ruoka, täysi vatsa, monta lasia mehua ja valtava positiivisen palautteen määrä teki lapsesta kuin iloisen lintusen. Loppuillan hän liihotteli hyväntuulisena.

Toista kertaa hän ei kuitenkaan ole ollut koko päivän paastolla.Tyypillisesti lapset syövät päivän aikana välipalaa ja illalla heitä kehutaan silti. Mielestäni on hyvä, että hän itse päättää. Hyvä ikä paaston aloitamiselle on varmasti silloin, kun lapsi on niin iso, että hän itse oma-aloitteisesti syö ja juo riittävän määrän iltaisin ja öisin.

Pikkutytöt voivat kokeilla paastoamista. Kuitenkin vasta teini-ikäisenä aletaan paastota joka päivä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.