Kotitoimiston perustamiseen tarvitaan muutakin kuin tietokone

posted in: Blogi, Suomessa | 0
Kirpparilöytö ajalta ennen koronavirusta: puinen kirjoituspöytä. Koululainen sopii saman pöydän ääreen juuri ja juuri. Elena Ferrante ja Joel Haahtela ovat kuvausrekvisiittaa. Nekin ovat edellisestä elämästä, siis silloin, kun kirjastossa vielä saattoi käydä. Ikävä kyllä myös kalenteri on edellisen maailman peruja, siltä ajalta kun vielä oli tapahtumia ja sosiaalista kanssakäymistä.

Koronamaailmasta eristäytyminen alkoi keskiviikkona. Oma läppäri mukana! Entä lisävarusteet? Virtakaapeli mukana! Kuulokkeet mukana! Työpuhelin mukana ja työpuhelimen laturikin löytyi.

Menin istumaan sängylle. Sitten siirsin läppärin keittiön pöydälle. Siitä etenin olohuoneen askartelupöydän ääreen, jossa yleensä istun, kun hommailen kotikoneellani. Ergonomisesti kaikki on päin prinkkalaa, mutta jos vaihtaa paikkaa usein, niin kyllä tästä selvitään. Ongelmat alkoivat ilmetä pikkuhiljaa.

Ensinnäkin kodin Wi-Fi ei ylety jokaiseen huoneeseen. Aina kun joudun keskeyttämään työni – ja sitä tapahtuu kolmen lapsen kanssa usein – ja tietokone ehtii mennä säästötilaan, joudun käynnistämään nettiyhteyden uudelleen ja varmistamaan, että VPN on päällä. Jo loppuviikosta oli niin levotonta, etten pystynyt edes arvioimaan, miten kauan olin työskennellyt. Kun mies tuli kotiin, minä painuin tyhjälle toimistolle tekemään työni loppuun.

VPN onkin oma lukunsa. Se on ohjelma, jolla turvataan työntekijöiden yhteydet toimiston verkkoon. Siinä huomattiin edellisen viikon perjantaina haavoittuvuus, jonka takia kaikkien piti nopeasti päivittää omat ohjelmansa. Minäpä en edellisperjantaina ollut työpaikan verkossa, vaan Concordian järjestämässä somepajassa. Kiitos muuten Laura Johansson Lvngroomista oivallisesta sosiaalisen median eri kanavien analyysista! Kurkista kaimani sivustolle! https://www.lvngroom.fi/ Minä ainakin sain varmuutta ja motivaatiota somettamiseen.

Alkuviikosta olin normaalisti toimistolla, joten VPN:lle ei ollut käyttöä. Vasta siis keskiviikkona, omalla kotisohvallani huomasin, että ohjelman päivitykset eivät olleet ajantasaiset. IT-tukihenkilö, jolla oli varmasti kädet täynnä töitä jo muutenkin, käytti ainakin tunnin verran aikaa minun koneeni etärukkaukseen.

Nyt tarvittaisiin uusi palvelu; koronaeristyksen parhaat sisustusniksit!

Johto- ja kaapelisöheröä. Kuva paljastaa myös tapetissa olevat piirrokset. Liika kotonaoleilu asettaa kodin pinnat koetukselle. Nyt tarvittaisiin uusi palvelu; koronaeristyksen parhaat sisustusniksit!

Viikonloppuna ajattelin, että teen kaikki työt, jotka viikolla jäivät tekemättä. Projektilla on muutama uusi julkaisu, jotka pitäisi saada nettisivuille. Kotitoimiston järjestäminen tuntui kuitenkin akuutimmalta kuin jonkun nettisivun päivittäminen.

Olin tehnyt aivan mahtavan kirpputorilöydön muutama viikko sitten (silloin entisessä elämässä, jolloin ostoksille vielä uskalsi mennä). Se on puusta tehty kirjoituspöytä, jonka toisella puolella on laatikosto ja toisella puolella kirjahylly. Asemoin pöydän niin, että koneeni ylettyy verkkopiuhaan, joten vältyn avoimen verkon aiheuttamilta keskeytysongelmilta.

Vieläkään ei ole oikein ergonomista. Tuoli on liian kova. Käsivarsia ei saa tuettua. Jatkoroikkia ja kaapeleita ja johtoja on ihan liikaa. Ahdastakin on. Tyttäreni tunki saman pöydän ääreen toiselle puolelle, mikä on ihan oikeutettua, koululaisen kotitoimisto on vähintäänkin yhtä tärkeä kuin minun.

Nyt on vielä tarhalaisen ja eskarilaisen viihdekeskuksen järjestäminen asialistalla. Tottakai meillä ulkoillaan ja leikitääm ja piirretään, mutta en tunne huonoa omaa tuntoa siitä, että jos lapset joutuvat katsomaan elokuvia tai youtubea silloin kun minulla on työpaikan virtuaaliset aamukahvit. Niin tosiaan, pitäisiköhän kotitoimistoon hankkia myös espressokone.  

Kotitoimistossa pukeudutaan villapaitaan ja kääriydytään villapeittoon. Valokuvia varten lisätään beautyfilteriä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.