Kolme työpäivää yhdessä vuorokaudessa

posted in: Blogi, Suomessa | 0

Ilmeisesti ihmisen pitää tuntea tuskaa, jotta runosuoni pulppuaa. Viimeiset puoli vuotta asiani ovat olleet aivan liian hyvin viitsiäkseni avata blogiani. Nyt koronaviruksen myötä olen palannut takaisin juuri siihen surkeuteen, jota lähdin pakoon.

Jordaniassa on ihanaa ja se on kaunis maa, jossa on hyviä ihmisiä. Syy siihen, että lähdin sieltä Suomeen oli suomalainen peruskoulu, jossa vastuu oppimisesta on opettajalla. Jordaniassa osaamista mitattiin melkein pelkästään sillä, paljonko lapsi muistaa asioita ulkoa. Vanhempien vastuulla oli sen varmistaminen, että lapsi tosiaankin oppii. Läksyillä kiusattiin koko perhettä. Suomalaisen koulun ilmeinen etu on myös ilmainen kouluruoka, joka vapauttaa valtavan paljon vanhempien aikaa.

Metsässä rentoutuu, jos sinne asti pääsee, varjopaikoissa oli vielä lunta

Suomessa asustellessani olen saanut joka päivä pyöräillä työpaikalle, jossa tapaan aikuisia ihmisiä. Peruskoulun ja varhaiskasvatuksen ammattimainen henkilökunta huolehtii lapsista sillä aikaa, kun minä nautin ansiotyöstä.

Nyt, kun koronavirus on sulkenut koulut ja työpaikat, olen täsmälleen samassa tilanteessa kuin viime vuonna. Teen töitä kotoa, teen koulutehtäviä ja laitan ruokaa. Minun pitää päivän aikana suorittaa kolme työpäivää: opettajan sekä tarhantädin vaativat roolit ja lisäksi oma työni eli korkeakoulun hanketiedottajan monipuoliset hommat.

Lämpimiä mättäitä

Kun lapset ovat keskenään, he sotkevat, meluavat ja riitelevät. En tapaa muita aikuisia. Minä ja tyttäreni olemme allergisia kotitehtäville. Vanhasta tottumuksesta tappelemme niistä yhtä kauan kuin niiden tekeminen oikeastaan kestää.

Etätehtävien hyvä puoli on se, että tokaluokkalaisen mielestä on ihanaa kirjoittaa koneella. Niiden huono puoli on se, että minulla ei ole tarpeeksi koneita, jotta koko perhe olisi tyytyväinen. Minun pitää tehdä töitä, tokaluokkalaisen pitää tehdä etätehtäviä ja tarhalaisten pitää saada pyörittää lastenohjelmia.

Tänään menimme metsään. Kotikoulusta pitää olla jotain hyötyä. Söimme eväitä aurinkoisella mättäällä ja leikimme kasveilla. Lapset oppivat, miltä näyttää suopursu ja rahkasammal, poronjäkälä ja variksenmarja.

Löytyykö: poronjäkälä, mustikka, puolukka, kanerva, suopursu, kuusi, mänty, variksenmarja
Pienet seikkalijat

Leave a Reply

Your email address will not be published.