Ilon ja tuskan leivos Maämuul

posted in: Blogi | 8

-Perinteenä on, että Eid-juhlan aikana ei ihmisiä turhaan vaivata puhelinsoitoilla, vaan kaikkien pitää olla aina valmiina ottamaan vieraita vastaan, kälyni selittää.

Vierailupaikkoja on illan aikana kolme. Teemme suurpiirteisen kierroksen sukulaisten luona eri puolilla Ammania.

Ensin meille tarjotaan arabialaista kahvia, se juodaan pikkukupeista ja siinä on paljon kardemummaa.

Sitten tulevat Maämuul-leivokset.

-Ovatko hyviä?

-Ovat todella hyviä, kuka ne leipoi? vastaan.

-Minä itse, täti sanoo ylpeänä, otahan molempia, tämän sisällä on taatelia ja tämän sisällä on pähkinää.

Sitten juomme sokerilla ja mintulla maustettua teetä ja lopuksi hörppäämme kupilliset mustaakin mustempaa turkkilaista kahvia.

Maämuulille on vaikea keksiä sopivaa suomenkielistä kirjoitusasua, mutta korvaan äin-äänteen ä-kirjaimella. Sen voisi ääntää vähän samoin kuin venäjän taka-i:n. Laita kynä hampaiden väliin poikittain, niin että se on aivan suupielissä kiinni ja sano i, tai tässä tapauksessa ä. Purista ääntä vatsasta asti.

Seuraavassa paikassa saamme ensin arabialaista kahvia, joka on maustettu kardemummalla. Sitten meille tarjoillaan Maämuuleja.

-Miltä maistuvat?

-Herkullisia, huudahdan, kuka ne leipoi? Sinäkö?

-Kyllä minä itse, täti vastaa, maista molempia, tässä on sisällä taatelia ja tässä pähkinää.

Sitten saamme makeaa teetä. Eikä sovi lähteä ennen kuin on kipannut kurkkuunsa myös mustaa mönjää eli turkkilaista kahvia.

Maämuuleja leivotaan vain silloin, kun on aihetta juhlaan. Ramadanin lopettava Eid-juhla on todellakin sellainen. Ne on tehty ruusuvedellä maustetusta vähän kuivahkosta keksitaikinasta. Yleensä taatelitäytteisissä on kukkakuvio tai ne voivat olla rinkilän muotoisia. Pähkinätäytteisissä on aina tähtikuvio.  

Seuraavassa paikassa:

-Miltä maistuvat?

-Todella todella herkullisia, teitkö ne itse?

-Kyllä, itse leivoin, ota molempia, tässä on täytteenä taatelia ja tässä pähkinää.

Sitten juomme sokerista teetä. Ryntäämme ovesta ulos ennen kuin kahvitarjoilu alkaa.

Yöllä tulen kipeäksi. Istun pytyllä krampissa ja samaan aikaan oksennan pesusankoon.

Mieheni kysyy: Söitkö Maämulia. Voi voi, etkö huomannut, että minä söin koko illan aikana vain yhden. Myöhemmin seuraavana päivänä anoppi opettaa minua: Älä hyvä ihminen syö Maämuleita. Kääri paperiin ja sujauta käsilaukkuun!

Maämuleiden täytteenä on joko taatelista tehtyä tahnaa tai saksanpähkinämurskaa.

8 Responses

 1. Irja

  Sehän se, arabian kielessä on muutama kirjain, joita suomalainen korva ei edes kuule, ja kun joskus alkaa kuulemaan, niin ei osaa lausua.
  Englanniksi maamuulit voi lausua ihan okein, ma’amul, heittomerkin kohdalla vähän kuin nikotellaan! 😀 Toinen juttu on, että suomenkielellä painotus on Aina ensimmäisellä tavulla, mutta arabiaksi miten sattuu. Jos ei osu oikein, niin ei ymmärrystä synny,ellei olla tuttuja, jotka ovat jo huomanneet tuon händikäpin suomalaisella.
  But nobody is perfect!

  • admin

   Toi on niin totta. Otetaan vaikka esimerkiksi minttu. Se on arabiaksi nana. Mutta jos sen sanoo väärin, niin kukaan ei ymmärrä.

 2. Riitta

  Voin itse surutta syödä niitä tusinan enkä ole koskaan sairastunut kertaakaan 40 viime vuoden aikana. Harmillista sinulle.

  • admin

   Oho, tusinan! En ikinä! Noh ehkä kotioloissa, turvallisesti anopin tekemiä… ei miten sattuu vierailuilla yhdistettynä kaikenlaiseen kahviin, teehen ja muuhun makeaan

 3. Sunna

  Tästä herää vain yksi kysymys, johon teksti ei tuonut vastausta – miksi niitä ei voi syödä? 😀 Näyttävät kyllä epäilyttävän herkullisilta.

  • admin

   Luulen, että liika on liikaa. Jotkut tekevät nämä voihin, mutta yleensä taikinassa on öljyä. Se voi olla se syy. Ja sitten, ne ovat aika herkullisia, ja pakkohan niitä on syödä

 4. anu morchy

  Heh! Maämuul-leivokset ovat tuttuja taallakin. Etupaassa Irakin juutalaiset harrastavat niita. Mutta mika vika noissa oli kun tulit sairaaksi?

  • admin

   Se on vaarallinen yhdistelmä öljyyn tehtyä taikinaa, kahvia ja arabialaisen yön kylmää ilmaa…

Leave a Reply

Your email address will not be published.