Hygieenisyyden ja myrkyllisyyden raja on häilyvä

posted in: Blogi | 0

Piirakoihin tulee hyvä maku, kun taikinapalat kaulitaan oliiviöljyllä. Satuin juuri tulemaan huoneeseen, kun isotäti työnsi koko kätensä mukiin, jossa oli oliiviöljyä. Sitten hän työnsi kaikki sormet suuhunsa. Yhtäkkiä isotäti huomasi minun katselevan.

-Tällä tavalla vain, hän tokaisi yhtään häkeltymättä, onpahan hyvää öljyä.

Minä ajattelin, että hygieniasta ei kannata olla huolissaan, piirakat menevät joka tapauksessa vielä uuniin. Muutenkin pidän paljon täkäläisestä tyylistä tehdä ruokaa. Taikinaa, kesäkurpitsoja, munakoisoja, perunoita ja sipuleita täytetään riisitäytteillä ja lihalla. Kaikki tehdään sormin. Monesti ruoka myös syödään käsin.

Kälyni sanoi, ettei hän tunne ketään, joka olisi allerginen jollekin ruoka-aineelle. Ehkä täällä ei välitetä tai osata epäillä allergiaa, vaikka mahassa vähän pöriseekin. Tai sitten on tosiaan niin, että kun kaikki ei ole niin viimeisen päälle hygieenistä, niin elimistö toimii paremmin.

Toisen kerran näin isotädin ottavan kiinni lampaan kielestä ja haukkaavan siitä läskinpalan, sitten hän nakkasi kielen takaisin tarjoiluastiaan.

-Hyi olkoon, syötkö sinä läskit, Ommi ihmetteli.

-Syö mieluummin koko pala, Ommi sanoi ja heitti kielen takaisin isotädille, tai anna tänne, minä syön lihan. Niin kielen mötkäle lensi kaaressa pöydän yli vielä kerran ennen kuin pääsi oikeaan suuhun.

Sisäelinten valmistus aiheuttaa jonkun verran hajuhaittoja keittiössä. Näppäränä ihmisenä Ommi haki tuoksuvaa, nestemäistä pyykinpesuainetta ja kaatoi sitä keittiön ruokapöydälle.

-Tuo on myrkyllistä, minä sanoin.

-Ai miten niin, sillä pestään vaatteita, ommi puolusteli ja hinkkasi pesuainetta pöytään.

-Ööh niin, voisitko kuitenkin pestä pöydän vedellä tuon jälkeen, minä pyysin.

Hygieenistä vai myrkyllistä?

Leave a Reply

Your email address will not be published.