Ennen maailmanloppua, siis päivä ennen ramadania

posted in: Blogi | 0
Ramadanin aikana ei saa syödä eikä juoda päiväsaikaan. Vasta yöllä mennään ravintoloihin.

-Ihmiset käyttäytyvät kuin tänään olisi viimeinen päivä elossa ja huomenna koittaisi maailmanloppu ja kuolema, ystäväni kääntelee autonrattia taitavasti ja puikkelehtii liikenneruuhkassa. Hän on lähtenyt töistä kesken päivän.

-Harmi kun en päässyt lähtemään aikaisemmin, mutta siellä oli paljon tehtävää, asiakkaita koko paikka täynnä ja toimistot olivat tyhjiä. Kaikki muutkin olivat lähteneet ostoksille ja kahviloihin. Huomisesta alkaen emme voi sitten tehdä muuta kuin töitä, sillä mitään muuta elämää ei Ammanissa päiväsaikaan ole.

Kuuma sää tekee paastoamisesta vaikeampaa, mutta ihmiset ovat tottuneet ja kestävät hyvin.

-Lopulta sanoin pomolleni, että nyt on hätätilanne, minun on pakko olla poissa pari tuntia.

Ystäväni haki minut ja lähdimme toimittamaan hätätilannetta eli juomaan kahvia ostoskeskukseen. Tukevan aamupalan jälkeen katselimme vielä vaatteita. Eid-juhlaa varten tarvitaan aina jotain uutta.

Ramadanin aikana pärjää hyvin ilman vettä, vaikeampaa on olla ilman kofeiinia. Kahvikuppien alusena on libanonilainen runoilija Nizar Qabbani.

-Jos laihdun ramadanin aikana, aion ostaa uudet vaatteet, ystäväni päättää.

-Nyt on hyvä tilaisuus laihtua, ei ainakaa voi syödä liikaa, totean.

-Päinvastoin, syön kaikki yöt kaikenlaista ihanaa makeaa…

-Entä kuntosalit, ovatko ne auki ramadanin aikana? ihmettelen, ei kai kukaan jaksa kuntoilla.

-Ruuan jälkeen illalla ei ole terveellistä mennä kuntosalille, ystäväni kertoo, silloin kaikki ahtavat vatsansa täyteen. Mutta jos todella haluaa laihtua, kannattaa mennä veivaamaan juuri ennen iltaruokaa. Kun on koko päivän ilman ravintoa, kroppa todella polttaa läskit, kun vähän juoksee. Mutta ystäväni ei ole mikään supermies:

-Itse varmaan kuolisin, jos menisin syömättä ja juomatta kuntosalille.

Ilme kertoo kaiken, huomenna alkaa kärsimyksen kuukausi.

Suunnittelemme vielä ramadanin aikatauluja. Toukokuu on hankala aika, lapsilla on koulun loppukokeet. Äidit eivät millään jaksa valvoa läksyjen lukua. Päätämme, että minä otan kaikki lapset minun luokseni iltaruuan jälkeen ja pidän heille läksykerhoa. Ystäväni saa mennä moskeijaan iltarukoukseen.

Minulla on tiukka suunnitelma, jos pystyn paastoamaan. Jos selviän hengissä ja opin syömään öisin ja nukkumaan päivisin. Olen ottanut paljon kuvia varastoon ja miettinyt juttuaiheita. Nyt kun ei mene aikaa ruuanlaittoon tai syömiseen, voin kirjoittaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.