Ammanin suomalainen kirjasto on täynnä yllätyksiä

posted in: Blogi | 2

Eräänä päivänä kevään korvalla vedin kirjastosta esiin Eeva Kilven kirjan Talvisodan aika lapsuusmuistelua. En tuntenut Kilven tuotantoa ennestään, vaikka nimi olikin tuttu. Kirjan ulkonäkö ei vedonnut minuun, enkä muista, miksi ylipäätään tartuin siihen. Kun avasin sen kannen, sain ihmeteltävää. Siihen oli kirjailtu vanhalla koukeroisella kaunolla 1989:

“Kiitokset suurenmoisesta opastuksesta ja muutenkin hyvästä huolenpidosta Jordanian matkalla 24-29.12.89”

Omistuskirjoituksen jälkeen alla on 16 allekirjoitusta. Kyseessä on varmaankin ollut jokin seuramatka Jordaniaan, ja matkalaiset ovat saaneet apua joltakin Jordaniassa asuneelta suomalaiselta. Suttasin kuvankäsittelyohjelmalla allekirjoitukset, tuntuu että niiden julkaiseminen olisi jotenkin eettisesti epäilyttävää.

Olihan kirja tietysti pakko lukea. Se on painettu 30 vuotta sitten. Kun kirja tuli Ammaniin, se oli varmaankin juuri tullut painosta ja voisin kuvitella, että se oli aikanaan merkittävä teos merkittävältä kirjailijalta. Eeva Kilpi analysoi muistojen sisältöä yhtä paljon kuin sitä, miten ihmismieli asiat itselleen esittää.

Siskokset ovat tapelleet keskenään jo Suomen talvisodassa ja varmasti kaikkina aikoina kaikkialla maailmassa. Silti niistä kasvaa ihmisiä ja jopa kirjailijoita.

Kirjasta tuli tärkeä minullekin. Itse olen kahden tyttären äiti, ja tyttöjen välinen jatkuva kilpailu äidin huomiosta ja keskinäinen kateus vie minulta paljon voimia. Kun luin Eeva Kilven muistoja omasta pikkusiskostaan ja siitä, miten hän vedätti ja suorastaan kiusasi siskoaan, minun oloni helpottui. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Asiat ovat jo olemassa ja niille on nimi. Siskokset ovat tapelleet keskenään jo Suomen talvisodassa ja varmasti kaikkina aikoina kaikkialla maailmassa. Silti niistä kasvaa ihmisiä ja jopa kirjailijoita.

Kilpi myös kuvailee hienosti sitä raja-aitaa, joka on lapsuuden ja aikuistumisen välillä. Että jossakin kohtaa ihminen alkaa tajuta… ja ajatus on kirkas. Ymmärrystä ihmisyydestä kestää kuitenkin vain vähän aikaa ennen kuin seksuaalisuus nostaa päätään. Ja sen jälkeen ihmisen onkin noudatettava normeja ja käyttäytymissääntöjä.

Ehkä juuri tästä syystä eräs ystäväni sanoi minulle monta vuotta sitten, että aina välillä pitää lukea nuorten kirjoja, että pysyy virkeänä.

Kertomuksia villeistä tytöistä, joiden tekemisiä ei turhaan selitellä. Tuula Kallioniemen Karoliina ja lentävä reppu. Pamela Oldfieldin kirja Malla Makkonen kiipeää puuhun oli niin hauska, että iltasaduksi ei koskaan riittänyt vain yksi luku, vaan aina piti lukea vähintään kaksi lukua.
Erich Kästner: Pojat salapoliiseina. Enid Blyton: Aution talon salaisuus, Ville Suhonen: Poika ja ilves

Iltasatu venyi monena iltana, kun luin Enid Blytonin Salaisuus-kirjaa.

Kuopukselle kelpaa vielä kovakantiset vauvakirjat ja kirjat joissa on isoja kuvia ja vähän tekstiä. Keskimmäinen kuuntelee mielellään Virtasen lapsia ja Viirua ja pesosta. Vanhin on kuitenkin jo 8-vuotias. Kyllä oli hauskaa, kun tajusin, että nuorten kirjat alkavat kelvata. Iltasatu venyi monena iltana, kun luin Enid Plytonin Salaisuus-kirjaa.

Koko perheen suosikit: Piero Venturan kuvittamat historialliset kuvakirjat: Kolumbuksen matka, Tutankhamon, Marko Polon Matka.

Ehdoton suosikkini on kuitenkin pieni sinikantinen pokkari Pojat salapoliiseina. Sen on kirjoittanut Erich Kästner ja tarina sijoittuu Berliiniin (3.painos vuodelta 1973). En muista milloin olisin viimeksi nauranut ääneen lukiessani. Siinä oli niin lystikkäitä kohtia, että sain palata takaisin ja lukea ääneen monta kertaa eikä naurusta meinannut tulla loppua.  

Ote kirjasta Pojat salapoliiseina (Eich Kästner)

Suomi-seurat ympäri maailmaa saavat tukea Suomi-seurat ry:ltä Suomesta. Osa tuesta saadaan kirjojen muodossa. Ammanin Suomi-seura ei ole toiminut pariin vuoteen muutoin kuin Suomi-rouvien kahvitteluina, mikä sekin on ollut todella mukavaa. Ja kirjasto on jäljellä. Ja lisäksi meillä on Suomi-koulu.

Ammanin suomalaisessa kirjastossa on pari muovipussillista naistenlehtiä. Kaivan ne joskus esille ja lueskelen ruokareseptejä.

Ammanin Suomi-koulu toimi ennen Fidan tiloissa. Mutta pari vuotta sitten Suomen hallitus päätti lopettaa monia monituisia kehitysyhteistyöprojekteja. Fidan työntekijät saivat äkkilähdön Suomeen ja toimisto suljettiin. Silloin Suomi-koulu ja Suomi-kirjasto muuttivat minun luokseni. Ammanilaiset asunnot ovat isoja ja minulla oli kokonainen jättiläismäisen kokoinen hienohuone taikka salonki Suomi-koulun käyttöön.

Kummallisimmat kirjat, jotka olen lukenut: Peter Hoeg: Hiljainen tyttö, Tove Jansson: Kunniallinen petkuttaja, Peter Bichsel: Lastentarinoita.
Ammanin suomalainen kirjasto koostuu kahdesta tällaisesta kaapista. Pussukassa on Suomi-koulun myyjäistarvikkeet. Alakaapeissa on lasten kirjat ja ne eivät edes näy kuvassa. Eli kirjoja on noin kolminkertainen määrä.

Klassikoita, hömppää, dekkareita, tietokirjoja, historiaa, lasten ja nuorten kirjoja, itsensä kehittämistä, käsitöitä, askasteluja, sarjakuvia ja naistenlehtiä.

Ammanin suomalainen kirjasto saisi kenet tahansa tuntemaan kateuden piston. Klassikoita, hömppää, dekkareita, tietokirjoja, historiaa, lasten ja nuorten kirjoja, itsensä kehittämistä, käsitöitä, askasteluja, sarjakuvia ja naistenlehtiä. Suomi-seurat ry:n kirjatukien lisäksi hyllyt ovat täynnä kirjoja, joita suomalaiset ovat jättäneet muuttaessaan pois Jordaniasta. Tämän lisäksi minun äitini käy joka vuosi pari kertaa Jordaniassa ja tuo mukanaan uusia pokkareita.

Romanttisen kirjallisuuden suosikkini: Irlantilainen Maeve Binchy
Nämä kirjat eivät kaipaa selityksiä. Daniel Defoe: Robinson Crusoe, Johannes Linnakoski: Laulu tulipunaisesta kukasta, Mark Twain: Tom Sawyerin seikkailut.
Ammanilaisissa kodeissa on tilaa. Meille mahtui hyvin niin Suomi-koulu kuin Suomi-kirjastokin. Ja mukava lukunurkkaus.

2 Responses

  1. Anu Morchy

    Tuopa yhteensattuma. Israelin Suomi-kirjasto on minun kotonani. Ollut jo reilu 2 vuotta, kun edellinen pitäjä kuoli. Meillä on lähes 2000 kirjaa. Asuntoa piti laittaa vähän uuteen malliin silloin. Mieheni teki kirjoille hienot hyllyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.