Kotiam-laukut tehdään perinteisillä kenialaisilla käsityömenetelmillä

posted in: Artikkelit | 0

Silloin, kun olin pieni, minun suosikkikauppani oli ehdottomasti Karibu. Se oli Kehitysmaakauppa-yhdistyksen ylläpitämä pikkuinen mökki Pietarsaaressa. Rakastin sen tuoksua ja värejä. Ostin sieltä kaikki lahjatavarat tai menin usein muuten vain katselemaan ja ihastelemaan. Siellä myytiin afrikkalaisia käsitöitä; puusta veistettyjä, kirahvein koristeltuja salaatinottimia, saippuakivestä tehtyjä patsaita, värikkäitä laukkuja, vaatteita ja kankaita. Ideologiana oli, että tuotto menisi suoraan tuotteen tekijälle ilman välikäsiä. Karibu lopetettiin monta vuotta sitten, ja muistona minulla on vain jokin meikkipussukka.

Kun astun Nelly Nkwosseun kodin alakerrassa olevaan kauppaan Ammanissa, on aivan kuin olisin taas Pietarsaaren Karibussa. Nellyn kodin alakerta on tosin valoisa ja avara, aika kaukana pikkuisesta mökkeröstä, mutta värit ja tuoksut ovat samat. Ja ideologia.

Nelly Nkwosseu on alunperin verotarkastaja Ranskan talousministeriöstä. Mutta hänen miehensä matkusti Etelä-Sudaniin Unicefin kommenolle. Nelly jätti työpaikkansa ja lähti kiertelemään Afrikkaa.

“Lumouduin afrikkalaisista käsityötaidoista. Ajattelin, että vien ne koko maailman nähtäville. Aloin laivata kenialaisten naisten tekemiä koruja ja sandaaleja Pariisiin ja möin siellä”.

Sitten Nellyn mies siirtyi töihin Jordaniaan. Ammaniin muuton jälkeen Nellystä alkoi tuntua, että hän voisi täältä käsin jatkaa siitä mihin Keniassa jäi. 

Nyt Nelly suunnittelee itse koruja ja laukkuja ja kenialaiset naiset toteuttavat hänen suunnitelmansa. Kaikki materiaalit ovat paikallisia kenialaisia materiaaleja; nahkahihnat, sisal-kuitu ja luukoristeet. Myös koruissa oleva messinki on kenialaista. Keniassa hän työllistää viitisenkymmentä naista.

Vaikka laukut ovat Nellyn designia, ne on tehty perinteisillä menetelmillä.

-Naiset ovat todella taitavia, Nelly kehuu. He keräävät sisalin, värjäävät sen ja punovat laukuiksi. Kaikki tehdään perinteisillä menetelmillä luontoa kunnioittaen.

“Luonnosta saa vain viittä eri sävyä. Tuotteissa ei käytetä kemikaaleja, joten esimerkiksi kirkkaan punaista tai sinistä ei laukuissa nähdä”.

Kotiam edistää myös tyttöjen asemaa Keniassa. Jokaisesta myymästään laukusta hän lahjoittaa kyläyhteisön tytöille paketin pestäviä, kankaisia terveyssiteitä.

-Kenian pikkukylissä kuukautisista ei juuri puhuta, ja ne voivat tulla tytöille täydellisenä shokkina. Saatavilla olevat kuukautissuojat eivät välttämättä ole kovin hyviä tai hygieenisiä. Ilman kunnollisia kuukautissuojia tytöt joutuvat olemaan poissa koulusta joka kuukausi, Nelly miettii.

-Myös nämä kuukautissuojat hyödyttävät kenialaisia. Tarkoituksella etsin paikallisen naisyrittäjän, joka tekee suojia. Yritys on Nairobissa toimiva Pad Heaven.

Unesco on arvioinut, että joka kymmenes tyttö Arfikassa jää koulusta kotiin kuukautisten aikana. Koko kouluvuoden aikana he menettävät siis melkein 20 prosenttia kouluajastaan. Keniassa viisi miljoonaa tyttöä on koulusta poissa joka kuukausi.

Vaikka Nelly itse on syntynyt Ranskassa, hänen vanhempansa ovat kotoisin Kamerunista.

-Yritykseni nimi Kotiam on bangantén kieltä. Se on yksi Kamerunin 42 heimokielestä. Suomeksi se kääntyy rakkaani tai silmäteräni. Sillä nimellä mieheni kutsuu minua. Edes saman kylän sisällä kaikki asukkaat eivät ymmärrä toisiaan, Nelly selventää kielten monipuolisuutta.

-Mutta jollain ihmeen tavalla minä tapasin Ranskassa kamerunilaisen miehen, joka puhuu samaa kieltä kuin minun isäni, Nelly nauraa.

Nellyn kaupassa on niin lumoavan kauniita esineitä, että sinne voisi vain jäädä kuljeskelemaan. Nellyn omien Kotiam-tuotteiden lisäksi hän on kerännyt kauppaansa muitakin kenialaisia taideteoksia. Hän haluaa tuoda esiin kenialaisten taiteilijoiden ja käsityöläisten taidonnäyttäytteitä. Eräs mielenkiintoisimmista taiteilijoista on muovaillut savesta päitä. Ne kuvaavat Kenian eri heimojen tyypillisiä kasvojen piirteitä.

Laukkujen ja korujen lisäksi kaupasta löytää saippuakivestä tehtyjä kynttilälyhtyjä ja pelinappuloita, banaanipuun lehdistä tehtyjä eläinhahmoja ja enkeleitä, paperista rullattuja kaulakoruja, helmin koristeltuja peilejä, mazai-heimoa kuvaavia tauluja…

Tällä hetkellä Nelly on kiinnostunut erityisesti Pohjois-Euroopan markkinoista, jossa ihmiset ovat hyvin tietoisia tuotteen eettisyydestä ja alkuperästä. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Nellyyn Facebookissa tai Instagramissa.

https://www.instagram.com/kotiam_collection/

https://web.facebook.com/kotiamcollection/

Leave a Reply

Your email address will not be published.