Keksijäpalkinto aurinkopaneelien pesukoneelle

posted in: Artikkelit | 0

Jordanian kaltaisessa aavikkomaassa riittää aurinkoa vuoden ympäri. Myös monet ulkomaalaiset sijoittajat, suomalaiset mukaan lukien, ovat kiinnostuneita Jordanian aurinkoenergiamarkkinoista. Mutta paikalliset olot vaativat paikallisia ratkaisuja. 

Monther Fadelin on helppo hymyillä. Hän on DARB-nimisen yrityksen toinen perustaja. DARB on voittanut ensimmäisen palkinnon jordanialaisessa Abd-Alhameed Shooman Innovation Award -keksintökilpailussa.

-Keräsimme tietoa aurinkopaneelien tehokkuudesta ja huomasimme, että jopa 40 prosenttia tehoista häviää pölyn ja hiekan vuoksi. Euroopassa paneelien puhdistaminen ei tuota suuria ongelmia, mutta Lähi-idässä on niin paljon hiekkaa, että paneelit vaativat pesua 5-10 päivän välein.

-Aurinkopaneelien pesu on perinteisesti vaatinut paljon työvoimaa. Ne pestään nimittäin yleensä vesiletkulla ja harjalla. Toinen vaihtoehto on ajella trukilla, johon harjat on kiinnitetty. Mutta nämä molemmat toimet aiheuttavat paljon vahinkoa. Aurinkopaneelit ovat hyvin herkkiä ja niihin tulee helposti mikromurtumia. Tällöin paneeli menee rikki ilman, että sitä edes huomataan. Aurinkopaneelin käyttöikä olisi oikeasti 25 vuotta, mutta perinteinen pesu tuhoaa ne 4-5 vuodessa, Fadel selittää.

DARB on startup-yritys, joka on alkuvaiheessa saanut Euroopan Unionin Shamal Start -projektirahoitusta. Toinen rahoittaja on kommunikaatioyritys Orange.

Keksijäpalkinnon voittanut Monther Fadel voi nyt ylpeänä esitellä täysin automaatiolla toimivaa aurinkopaneelien pesijää. Paneelin päällä liikkuu edestakaisin kone, joka saa kaiken tarvitsemansa johtoa pitkin, joka liikkuu koneen mukana. Sitä ei siis tarvitse välillä ladata, vaan se voi tehdä työtä 24 tuntia vuorokaudessa.

-Pesutekniikka on niin hieno, että se ei vahingoita paneeleja, siitä olemme myös saaneet todistuksen, Fadel painottaa.

Automatisoitu kone tuo säästöä muutenkin kuin vain työtunteina. Tietokone laskee koneen tarvitseman vesimäärän, yhtäkään tippaa ei mene hukkaan. Jordania on yksi maailman kuivimmista maista, joten kaikki vedensäästämiseen liittyvä teknologia tulee tarpeeseen.

Kun kyse on Jordaniasta, puhutaan valtavista aurinkopaneelipinta-aloista. Eräs kuuluisimmista aurinkopuistoista Sams Ma´an sijaitsee Etelä-Jordaniassa, siellä on 800 000 aurinkopaneelia. Yhden paneelin koko on 1-2 neliömetriä. Sellaisen määrän pesemiseen viikottain kuluu todella paljon aikaa ja tietysti vettä.

Monther Fadel selittää yksityiskohtaisesti vedenkulutusta: Yhden MWp:n (Mega Watt peak) tuottamiseen tarvitaan 3500 paneelia. Ja niiden perinteiseen pesemiseen tarvitaan 6-7 kuutiota vettä ja jopa 1-2 päivän työaika. DARB:in automatisoitu tekniikka tekee kaiken kahdessa tunnissa ja käyttää vettä vain 1 kuution. Vettä säästyy siis 80 prosenttia / 1 MWp vanhaan menetelmään verrattuna.

-Lopulta 25 vuodessa aurinkoenergian tuotantokustannukset vähenevät jopa 50 prosenttia, Fadel ynnää.

Palkinnosta saaduilla voittorahoilla voi startup-yritys laittaa rattaat toden teolla pyörimään. Yritys käyttää rahat tehdaslinjan rakentamiseen ja insinöörien palkkaamiseen. Kahden vuoden kuluessa laitteen on tarkoitus olla Jordanian markkinoilla ja viiden vuoden kuluttua koko MENA-alueella eli Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

TEKSTI: LAURA PALOVUORI

KUVAT: MONTHER FADEL

Leave a Reply

Your email address will not be published.